Stiri

Se intampla la Bucuresti, saptamana viitoare: a doua editie a Festivalului International de Literatura. Detalii despre program, invitati etc. plus poze si filmulete de la editia de anul trecut gasiti pe site-ul festivalului: filb.ro.

Mie mi-a atras atentia urmatorul lucru din prezentarea de pe site-ul Polirom:

„Cea de-a doua zi a festivalului este dedicată unei dezbateri privind destinul prozei scurte: The Short-Story: A Way to the Novel, or a Way Itself? – ce ne facem cu proza scurtă: o considerăm în continuare laboratorul romanului, sau începem s-o respectăm la adevărata valoare? –, moderată de reprezentanţi ai revistei Dilemateca.”

Ca tot vorbeam eu de asa ceva nitel mai devreme. Sunt foarte curioasa, ma astept sa mearga lume multa, lume cu bloguri, sa povesteasca cum a fost si ce s-a discutat. Deci va rog frumos sa va duceti, ca eu nu cred c-ajung. 🙂

Reclame
Explore posts in the same categories: events

5 comentarii pe “Stiri”

 1. Alexandru Says:

  @Zum: Eu nu prea fac discriminari din astea, ba chiar ma enerveaza cind citesc ca proza scurta e considerata un fel de antrenament pentru Roman. Chiar ma gindeam odata sa-mi fac o antologie cu povestirile care mi-au placut cel mai mult: Mantaua (sau asta e nuvela?), Le testament de Maître Mussard (Süskind), Fitzgerald cu Afternoon of an Author, The crack-up…

  Apropo, am citit odata dedemult o povestire de M. H. Simionescu, intr-o „antologie de proza umoristica” : ) Nu mai tin minte cum se numea, era cu un barbat care vrea sa se insoare cu o femeie, se plimbau si el ii povestea cum o sa fie cind o sa fie casatoriti (aici e o parte de un fel de antropologie urbana foarte amuzanta), ea pina la urma nu mai vrea sa se casatoreasca cu el, el se roaga sa se intimple o nenorocire si se intimpla cutremurul din 44.

  Stie cineva cum se cheama si daca a mai fost publicata in vreun volum, altul decit antologia aia? Merci : )

 2. zum Says:

  @ Alexandru: asta cu antologia de povestiri e o idee misto, as face si eu. da’ hai sa zicem „proza scurta”, ca e complicat rau cu nuvele si povestiri. care e diferenta, ca eu nu mai stiu? (intrebare pentru toata lumea, help!) nuvela e novella? in engleza avem novel, novella, novellette. nu ca e frumos?

 3. Alexandru Says:

  @Zum: Tocmai am gasit un articol foarte bun al lui Marius Chivu despre discriminarea intre nuvela si roman, in lit. rom., din trecut pina azi. Uite ce zice:

  „Există mai mulţi factori nevaforabili nuvelei: dificultatea genului (o nuvelă bună e, uneori, mai greu de scris decît un roman) placat pe megalomania scriitorului român care vede în roman oportunitatea genului canonic prin excelenţă – deşi există un număr infinit de contraexemple: Agutakawa, Borges, Buzzati, Carver, Cehov, Cortázar, Hrabal ş.a., predilecţia publicului (în bună parte) needucat pentru roman ca gen de consum perfect, conformismul editorilor care speculează trendul comercial, conformism denunţat vehement de un Ovidiu Papadima („lipsa de curaj negustoresc“) încă de la sfîrşitul anilor ’30, dar şi limitele criticilor care întreţin prejudecata genului minor.”

  Ce bine ar fi fost daca ar fi explicat mai pe larg de ce o „nuvela buna e, uneori,mai greu de scris decit un roman”.

 4. Alexandru Says:

  Am uitat sa trec referinta: Marius Chivu, „De ce nu (mai) avem nuvelă?”, Dilema Veche, Nr. 223/22-28 mai, 2008, http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=10176 : )

 5. zum Says:

  @ Alexandru: mersi, citesc imediat articolul lui Marius Chivu. si poate postez in curand si ce scrie John Barth despre nuvela (el fiind unul dintre cei care prefera sa scrie roman). cumva explica si de ce e mai greu sa scrii proza scurta. cumva, sper ca-mi aduc bine aminte si nu vorbesc aiurea.
  hai ca ma duc sa citesc articolul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: