Curtea Veche: the Attack of the Clones

Imi inchipui ca stiti cu totii ce se intampla la sediul editurii Curtea Veche. Asta desi nu se scrie foarte mult despre subiect, eu am aflat de pe bloguri si apoi am gasit cateva articole prin ziare. Articole care nu m-au lamurit prea tare. Pe cel mai recent il gasiti aici, vedeti si trimiterile de acolo, vedeti si blogul lui dreaming jewel (link mai jos). Pana un alta, cam asta credem noi, in putine cuvinte:

***

murdoc

e si’o problema de raportare: cum actionam, confruntati [in cetate] cu o situatie care „nu face sens”. situatia fiind confuza – nu reactionam?

am citit cateva articole pro/contra, cu rezultatul evident ca sunt un pic mai confuz decat inainte. aparent editura [care altfel mi’e simpatica] a fost victima unui abuz, abuz cam superficial pt ca Arsene & co era [sau era normal sa fie] pe picior de plecare, din str Ion Mincu nr 11

totusi my Brothers, sa nu ne jucam de’a obiectivitatea mic-burgheza. apartinem, vrand-nevrand, anticului [aproape-disparutului] trib al Mancatorilor de Carti, si numai acestei caste ii datoram loialitatea noastra intreaga.

deci cand editura aia o sa bage vreun miting sau ceva – cre ca ma duc acolo sa urlu, sa bat.

sau nu

***

caligraf

Am doar o carte de la Curtea Veche – Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale…, de Ion Iovan. E o editură la care ţin pentru că i-a publicat pe Bolaño, Esterházy, Bioy Casares, Pamuk. Nu ştiu dacă o carte e mai valoroasă decît o pereche de încălţări, dar abuzurile de genul celui comis de persoana care revendica imobilul din strada Ion Mincu sînt inadmisibile, indiferent dacă victime le sînt edituri sau ateliere de încălţăminte. Şi firma care a ocupat sediul editurii se mai şi cheamă, ce ironie, Civis Pază…

***

dreaming jewel

Motivul pentru care unii ezita sa sprijine Curtea Veche este acela ca nu le vine sa creada ca un asemenea lucru se poate intampla asa, din senin, fara motiv. Din pacate, se poate si, atata timp cat nu luam atitudine, o sa se tot poata.

Problema nu se reduce la o editura, asa cum gresit par sa creada multi, ci este o problema de fond a societatii romanesti. Nu este vorba despre Curtea Veche aici, ci despre drepturile noastre care nu sunt respectate, despre valorile noastre care trebuie aparate, despre lege, pe care autoritatile ar trebui sa o aplice. Ne plangem de manelizarea tarii, de proliferarea vulgaritatii, de violenta crescanda din trafic, din viata, dar cand am putea sa luam atitudine impotriva acestora, intr-un caz punctual, nu o facem.

Slaba reactie a publicului iubitor de carte, lipsa totala de solidaritate a celorlalte edituri [de parca nu li s-ar putea intampla si lor] sunt un simptom grav. intr-o tara in care ies sute de oameni in strada ca sa participe la inmormantarea unei vedete pe care o uitasera de mult, alti oameni – dintre cei care, de obicei, fac misto de cei dintai – nu sunt dispusi sa se mobilizeze pentru a apara valorile lor.

Nu trebuie sa ne asteptam ca, deodata, oamenii sa respecte cultura, iar autoritatile sa zica: gata, domle, de acum aplicam litera legii. Societatea este cea care poate corecta aceste derapaje, prin presiuni. Trebuie sa intelegem cu totii ca nu un lider providential, nu un partid sau altul pot schimba aceste lucruri, ci noi, cu conditia sa incepem sa ne comportam ca o societate, nu ca o adunatura de oameni care locuiesc intamplator pe acelasi teritoriu.

***

diacritica

Balaurul a ferecat castelul Cosanzenei, care s-a dus la Fat-Frumos-de-pica, Hunor, care-a promis sa puie vorba buna la imparatul Verde, Blaga, si la imparatul Rosu, Predoiu, ca inteleptii sa judece peste rand pricina Cosanzenei cu Balaurul. Caci e ilegal sa-i fereci Cosanzenei castelul, dar e legal sa-i pui o vorba buna, doar e o Cosanzeana culturala. Ceea ce talpa tarii nu-i, de-aia procesele ei cu Balaurii diversi treneaza pan’ ce-ajunge-n sapa de lemn sau da ortu’ popii, fara ca vreunui Fat-Frumos sa-i pese.

Sunt gata sa scot palosu’ s-o apar, dar mai-nainte as vrea sa-mi spuie Cosanzeana, de exemplu, daca Balaurul i-a trimis vreo somatie inainte sa-i ferece castelul; si daca da, de ce a ales Cosanzeana s-o ignore; si ce zice contractul de inchiriere cu primaria; si de ce a preferat Cosanzeana sa se-agate de respectivul contract&castel-in-litigiu si n-a-nchiriat niste birouri de pe piata privata, ca orice alta firma privata.

Caci tot ce-mi zice Cosanzeana e ca Balaurul e rau. Dar nu-mi face in nici un fel dovada neprihanirii proprii.

***

zamolxe

Sintagma “stat de drept”, folosita cu prilejul descrierii scandalului de la Editura Curtea Veche, e mai uzata decat blugii Sid Vicious. In Romania, pare sa fi capatat o aura mitologica, de deziderat vital, alaturi de “intrarea in Europa”, prea devreme bifata. Este greu sa ai asa ceva intr-o tara unde prostimea inclina spre stanga iar elitele dau cu stangu-n dreptu’.

Dar nici aici, in Canada, de unde se-ntampla sa elucubrez, “a state of laws” nu-i mai putin hollow.

“Statul unde domneste legea” inseamna, de fapt, “statul unde domnesc avocatii”. Daca in tarile sarace si galopante, politicienii sunt majoritari ingineri, in tarile “dezvoltate”, cu capital, majoritari sunt avocatii. Cand Bryant, Ontario Justice Czar, a vrut sa-i ofere sotiei un anniversary present, a omorat un biciclist, a platit apoi 2 firme de PR si-a scapat basma curata. De-atunci, un judecator a eutanasiat-o pe nevasta-sa si guvernul a scos o lege secreta care sa permita suspendarea drepturilor cetatenesti cu prilejul G20.

God save the queen
The fascist regime..

yawn

***

petroniamarx

Ignor aspectele legale ale situatiei. Mie bizar mi se pare altceva: exista o armata intreaga de sustinatori, exista wall pe Facebook, petitii si scrisori deschise. Oameni si institutii cu nume grele isi exprima sustinerea, indignarea, increderea ca luarea de atitudine in mod deschis va avea urmari pozitive si ceva va fi facut. Ceea ce e bine.

Dar condoleantele si sustinerea morala sunt pentru morti, atunci cand nu se mai poate face nimic. tin loc de ceva si feresc de senzatia de neputinta. insa cand e vorba de ceva concret? Sigur, ar putea si sper sa aiba rezultate. Nu e totusi mai firesc sa contracarezi actiunea cu actiune decat cu petitii si sustinere morala? “Sunt / cunosc un avocat bun. Va pot ajuta”.

Dar sa nu fim rai. Poate in spatele acestei situatii se afla o neintelegere si o realitate trista a mentalitatii sociale contemporane: nevoia de cultura a angajatilor unei firme de paza a dus la o revolutie. La aia din ’89 ocuparea Televiziunii a fost un semnal si o declaratie. Acum, ce e o editura daca nu tot un centru de unde radiaza cultura? Salariile sunt mici, cartile de multe ori sunt scumpe. Sa fim atenti: poate in zilele urmatoare pe peretii cladirii vor aparea afise cu “Atentie, se citeste!” si un comunicat de presa intitulat “Opriti discriminarea intelectuala!”, prin care angajatii unei firme de paza isi vor revendica dreptul la respectul societatii care pana acum i-a considerat niste muschi fara creiere. Ce, nu asa se face?

***

zum

Vreau sa fie clar de la inceput: Curtea Veche e una dintre editurile romanesti care-mi plac cel mai mult – colectia lor Byblos e excelenta, cartile arata bine, comenzile online merg aproape perfect.

Ce se intampla zilele astea la sediul lor n-are insa nici o legatura cu ce-am zis mai sus, pentru ca nu conteaza ca e o editura mare in cauza. Vad asta peste tot – aparati cartile, e inadmisibil ca o editura mare sa pateasca asa ceva etc. Daca editura era mica ar fi fost ok? Daca era o macelarie acolo ar fi fost ok?

Ce ma intriga si mai mult e faptul ca in Romania, in 2010, oricine vrea poate sa sechestreze bunurile altcuiva. Politia nu face nimic, nimeni nu face nimic si… Si?

Iar daca asa ceva i se poate intampla unei edituri mari

___________

(poza e de aici)

Reclame
Explore posts in the same categories: the sessions

8 comentarii pe “Curtea Veche: the Attack of the Clones”

 1. murdoc Says:

  offtopic! [sau nu]

  😀

 2. zum Says:

  @ diacritica: pai da, balaurul e mult mai credibil in toata povestea asta (de fapt asa-i mereu, cosanzenele plangacioase nu-s deloc misto). da’ de ce le-au sechestrat bunurile? eu asta nu inteleg.


 3. Păi şi problema mea tot asta e, de fapt, de la început: de ce le-a oprit bunurile în casă?

 4. murdoc Says:

  & de ce n’a venit cu omu legii, in locu lu baetii aia [care, lets face it, au fost un dezastru pt Balaur in termeni de imagine, rofl]

  ce sa zic si io.. parca-parca balanta inclina nitel in favoarea Balaurului, da nu cu mult

 5. diacritica Says:

  după cum am mai zis de fix ţî ori, comunicarea stil „mineri vs intelectuali”, susţinută de scrisorici ridicole care-l invită pe primul ministru executiv să se bage-n ciorba judecătorească, joacă fix împotriva cosânsezenei.
  acu’, io-nţeleg că cosânzeana e mai culturală, mai filoloagă şi deci mai cu capu-n nori, da’ în cazuri de genul ăsta vii cu referinţe de documente, cum a făcut balauru’, nu cu „ioi, mi-o ferecat castelu’, săriţi de m-apăraţi!”.

  de ce i-au sechestrat bunurile şi dacă e legal au ba (dacă se poate face numai cu executor sau nu) – asta n-avem de unde-o şti, pentru că 1. nu posedăm toată informaţia (inclusiv din grija cosânzenei, care s-a ferit ca dracu’ de tămâie să furnizeze informaţii); şi 2. nu posedăm ştiinţa de carte juridică necesară. În sensul ăsta, punctul de vedere exprimat de Mumu în linku’ de-l dădui mi se pare foarte corect.

  în plus, după cum ziceam, îmi pare că cosânzeana şi-a asumat riscul cu pricina. s-a ţinut tare, n-a vrut să plece, deşi deciziile cu pricina sunt de o lună şi mai bine – 11 şi 28 iunie. şi să nu-mi zică cosânzeana că nu ştia…

  de asemenea, pare-se că cosânzeana şedea în imobil, pentru ochii-i frumoşi, fără să plătească chirie. (desigur, dacă io sau voi ne facem editură, primăria vine imediat şi ne dă spaţiu moca.) e un soi de concurenţă neloială faţă de editurile mici, în numele cărora (!) e apărată Curtea Veche. după mine, având în vedere chestia asta, cosânzeana ar fi trebuit să păstreze un profil mai low, aşa, mai de bun-simţ, nu să stârnească mineriada intelectuală. că asta e.

  n-aveam nici o părere despre Curtea Veche pân’ acu’.
  acu’ o am.
  şi-i proastă.


 6. După părerea mea proprietarul tot a procedat greşit pentru că de aici rezultă că:
  http://www.cjo.ro/aj/files/executarea_silita.html
  – chiar dacă avea de recuperat bani de la editură – ceea ce noi nu ştim, doar presupunem – aceasta se face cu executor judecătoresc, prin executare silită
  – printre bunurile mobile pe care nu se poate pune poprire, conform legii, figurează „bunurile care servesc la exercitarea ocupaţiei debitorului”. Pe acestea nu se poate pune poprire decât dacă nu există alte bunuri – or astea există, sunt conturile editurii.
  – prima măsură pentru executarea silită ar fi fost, logic, blocarea conturilor editurii, dacă era vorba de recuperat bani.
  – executarea silită se face cu executor judecătoresc, nu cu firmă de protecţie şi pază, wtf!
  Iar evacuarea unui imobil (simpla evacuare, fără poprire)tot cu executor judecătoresc se face.

  Astea fiind precizate, şi anume că balaurul tot nu a procedat corect, eu ajung la concluzia că balaurul şi cosânzeana se cam merită unul pe altul.Şi că am face bine să ne întoarcem fiecare la cărţile noastre şi, poate, să discutăm cu aceeaşi aprindere şi despre ele.

 7. zum Says:

  @ dreamingjewel: comentariile tale intrasera direct la spam, nu stiu de ce. probabil linkul e de vina.
  altfel, mda, se merita unul pe altul balaurul si cosanzeana. desi, daca n-ar fi sechestrat bunurile cosanzenei, balaurul era clar preferatul meu. ca ileana asta are cam prea multe bube.
  de ce nu-si gasesc un sediu nou, intr-o cladire noua, de unde nu vine nimeni sa-i dea afara si cu asta basta? sau au facut-o deja si nu stiu eu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: