Sub teiul lui Eminescu
Aveam de gand sa scriu despre altceva azi dar evenimentele m-au fortat sa-mi schimb subiectul.
Stiti desigur ca zilele astea la Bucuresti se intampla Gaudeamus, targul ala de carte despre care citesc eu in fiecare an cu jind si la care n-am fost niciodata. Se lanseaza acolo o gramada de carti misto, dintre care cel putin doua imi trebuie si mie neaparat: Contorsionista lui T.O. Bobe (in sfarsit!) si Marfa reincarcata, reeditarea reincarcarea lui Marfa cel aparut in 1996 la Editura Salut (hehe!). Marfa / Marfa reincarcata are 5 autori si un blog de pe care puteti sa aflati o gramada de lucruri si sa-i ascultati un pic si pe cei cinci poeti vinovati: Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Ghergut, Dan Plesa si Bogdan O. Popescu. Tare-as merge si eu la lansare (detalii despre cand si unde gasiti si aici), dar cum nu pot o sa ma multumesc sa depan amintiri. Stati sa vedeti ce amintiri!
Acum doua ierni, scotocind pe-acasa intr-o cutie cu tofelu, am gasit un numar din revista „Salut”. Stiti ce-i asta? „Salut” era prin anii ’90 o revista pentru adolescenti (nu stiu foarte bine sa explic, n-am citit prea multe ca nu prea se gaseau la mine in oras) care la un moment dat avea si o pagina de poezie – Sub teiul lui Eminescu era titlul si acolo se povesteau intamplari de la Cenaclul de Marti (care se petrecea la Bucuresti, in Club Martin, in ultima marti a fiecarei luni – asa scrie in revista, doar nu credeti ca tineam minte) si se publicau si poezii. Nu stiu sa va spun mai multe, eu eram pe atunci mica (la varsta la care scrii poezii proaste pe care cand le vezi dupa aia iti crapa obrazul de rusine; serios, le-am gasit in aceeasi cutie, langa revista, deci stiu ce spun), Bucurestiul era departe, tot ce mai stiu e ca in pagina aia am auzit pentru prima data nume ca Traian T. Cosovei, Mircea Nedelciu si Sorin Ghergut. Ei bine, despre Ghergut e vorba acum – numarul asta al meu e fix despre / cu el si m-am gandit ca daca tot se lanseaza maine o carte care-l are printre autori si e cumva legata de vremea aia, ia sa fac eu ce-mi propusesem de o groaza de vreme si sa cocot aici pagina cu pricina. As fi vrut s-o scanez, dar cum n-am uneltele necesare la indemana si lenea mea iese intotdeauna invingatoare, am facut doua poze proaste cu telefonul si pe-astea le pun aici. Se vede cat de cat. Cand o sa am o varianta mai buna o inlocuiesc (da’ cine stie cand o sa intample asta 🙂 ). Asadar:
Habar n-am de ce am pastrat fix numarul asta. Cred ca e de prin 1995 (am rasfoit revista si am gasit o lista cu premiantii de la Brit Awards din 1995, pe langa o groaza de sfaturi de tot felu, stiri – mai bine zis barfe – cu actori, cantareti, fotbalisti de care nici nu mai stiam c-au existat vreodata, cea mai frumoasa cititoare, niste oameni care vor sa corespondeze, ghicitori – ai cui sunt ochii? ai lu’ Roxette -, versuri de cantece – Nothing Else Matters si ceva de la Boyz II Men -, postere cu Aerosmith, Rednex si Claudia Schiffer, adrese de vedete – o vrea cineva pe-a lui Johnny Depp? desi cred ca s-a mutat intre timp -, topuri fel de fel plus o coperta pe care se lafaiesc East 17 si actorii din Beverly Hills nouaj’ de mii si ceva). Drept sa spun nu prea aveam incredere in gusturile mele de atunci, insa observ ca citeam poezie misto si ascultam cam aceeasi muzica pe care-o ascult si acum, mai exact niste nepremianti de la Brits ’95 (probabil fiindca albumul iesise fix in ’95):
Si-acum gata, ca ma cam apuca nostalgia si nu-i cazul, am treaba de facut.
Explore posts in the same categories: events, poezie
25 noiembrie 2011 la 7:16 am
E un document de prim rang – încă din 95 cineva pronunţa magicele cuvinte „generaţia 2000” – formulă oentru a cărei paternitate s-au contrazis apoi sângeros Marin Mincu şi Nicolae Tzone. Însă, după cum se vede, originile generaţiei 2000 coboară adânc în negura vremurilor… 🙂
25 noiembrie 2011 la 8:35 am
o mică erată ne permitem.
deşi ne-a tentat foarte mult să reedităm cartea de acum 15 ani (doar ne prezentam la lansare, nu mai munceam deloc), ne-am ambiţionat şi astăzi lansăm o carte cu poeme inedite.
altfel, mulţumim mult :), mai ales pentru revistă.
25 noiembrie 2011 la 9:11 am
zum dragă zum,
din ce-am auzit, marfa cea nouă nu e doar reeditare, e reloaded, adică are şi texte noi, ceea ce e şi mai bine 🙂
cît despre „salut”, nu cred c-am ratat prea multe numere, e prima revistă pop din viaţa mea. cu toate astea, nu-mi amintesc absolut deloc de paginile alea de poezie, dar pot să-ţi recit şi-acu sfaturile sexuale de la rubrica „poşta redacţiei”, care mi se păreau nişte sf-uri ceva de speriat (bine, de-abia treceam într-a cincea, era de-nţeles..) da e senzaţional că ai fix numărul cu sorin, „un poet ce nu poate fi confundat”.
p.s. adresa lui johnny nu cred că mai e valabilă, că între timp s-a mutat în franţa 🙂
25 noiembrie 2011 la 10:54 am
@ Radu: ah, nici nu stiam ca e atat de valoros documentul meu. daca se mai cearta cineva vreodata trimit poza. 😀
@ Marfa reincarcata: hahaha, sigur ca da, ce-o fi fost in capul meu?! am corectat, scuze 🙂
25 noiembrie 2011 la 12:04 pm
@ luiza: acum ti-am gasit comentariul pierdut prin spam.
sigur ca nu e reeditare, ca doar editie aniversara cu poeme inedite n-are cum sa fie reeditare. 😀 fusesem eu cu mintea aiurea (cred ca se plimba prin 1995).
daaa, a fost prima revista pop si din viata mea, numa ca o gaseam tare rar (in oraselul meu ajung greu si acum revistele si unele ziare 🙂 ).
asa-i, johnny s-a mutat. dar ii avem tot in numarul asta pe kevin costner & patrick bruel, poate lor le-o fi fost lene si stau tot acolo. ca oricum nu le scrie nimeni.
29 noiembrie 2011 la 12:53 am
[…] are o poveste cu Marfa reîncărcată, volumul unde s-au reîntâlnit cei cinci poeţii ai Mărfii Cenaclului de […]
5 decembrie 2011 la 12:26 am
[…] Răspunsul pare simplu, că îl știu clar din paginile alea din “Salut” pe care le-am postat acum câteva zile. Însă n-o să mă apuc să spun (sau să cred) că alea trei poezii din […]