Uvertură (Z)
Postarea de față e o introducere (o uvertură?). Pentru că nu m-am încumetat să scriu despre cartea asta așa, din prima, fără un pic de curaj adunat din povestirile din jurul ei. Sunt unele cărți importante, care-ți plac și care înseamnă atât de mult încât orice spui despre ele sună a nedreptate, dizgrațios și greoi ca un bolovan, așa că îți vine să taci. Dar și tăcerea-i o nedreptate, așa că încerc acum să-mi fac curaj.
M-am tot gândit zilele-astea de unde îl știu eu pe Sorin Gherguț. Răspunsul pare simplu, că îl știu clar din paginile alea din „Salut” pe care le-am postat acum câteva zile. Însă n-o să mă apuc să spun (sau să cred) că alea trei poezii din ’95 mi-au rămas așa de bine în cap încât l-am ținut minte până în 2011, când i-am citit prima carte. Cred că am mai dat de poeme răzlețe pe net, țin minte că atunci când a scris luciat despre el îmi sunau cunoscut versurile alese de ea (se poate să fi fost o impresie din aia falsă), precis că numele îl știam și din cărți ca Prânzul dezgolit (pe care a tradus-o). În fine, chestii din astea împrăștiate, oarecum vagi, care îți lasă în cap niște sunete plăcute dar neclare.
După ceva timp l-am cunoscut pe bloguri pe Alexandru, care, mare norocos fiind, are acasă un exemplar din Tablou de familie, volumul colectiv în care au debutat aproape toți scriitorii români contemporani care-mi plac mie celmaimult (eu îi zic volumului ăstuia hall of fame al literaturii române de după ’89. Desigur, un hall of fame în sens invers, că ei de acolo porneau, nu acolo ajungeau. În fine, o fi aiurea da’ eu tot așa o să-i zic). Pentru că întrebam în stânga și-n dreapta unde aș putea să găsesc povestirile lui Răzvan Rădulescu, Alexandru mi-a promis că-mi trimite o copie xerox cu Închipuita existență a lui Raoul Rizoiu, apărută în Tablou de familie. Nu ne știam prea bine, așa că mi-a fost rușine să-i zic că aș fi vrut un xerox după întregul volum. El mi-a făcut însă o surpriză și a xeroxat și grupajul lui Sorin Gherguț – Cronici digestive & ecologicale.
Mai trece ceva vreme și, în octombrie 2009, se organizează la Berlin o ‘noapte lungă’ a poeziei tinere românești. Printre poeții invitați – Sorin Gherguț. Cum organizatorii au editat și o broșurică, m-am trezit că mai am, pe lângă xeroxul de la Alexandru, câteva poezii – mai exact, trei – (în română și-n germană). Deci tot așa, frânturi adunate de ici și colo, un fel de teaser ce părea infinit. Îmi plăceau (și-mi plac) toate la nebunie, dar eu voiam o carte iar Time out, debutul solo al lui Gherguț, era (și e) de negăsit.
Cartea a apărut în sfârșit în februarie 2011 și se numește Orice (uverturi & reziduuri). A ajuns la mine la foarte puțin timp după lansare (prin Luiza), am citit-o, am recitit-o, mi-am tot propus să zic câte ceva despre ea și uite că a trecut aproape un an și eu de-abia acum mă-ncumet (de fapt o sa mai treacă vreo săptămână, asta e doar introducerea cu povești, cum spuneam). Oricum, am vrut să explic cum am ajuns să aștept cu atâta nerăbdare cartea asta, de ce am citit-o cu atâtea emoții (nu mi-a mai fost așa frică citind o carte de când eram mică, o să explic în însemnarea următoare de ce) și de ce îmi trebuie curaj să scriu despre ea. Cum de ce? Mai întâi pentru că nu cred c-am scris până acum despre vreo carte de poezie care să-mi placă. Cu alea care nu prea-ți plac pare mai ușor – nu e, da’ pare – și îmi zic de mult timp că nu mai scriu despre poezie până nu zic ceva – un pic mai mult decat o mică declarație de dragoste – despre o carte care chiar îmi place, că nu vreau să par o din aia rea care îi bombăne întruna pe săracii poeți. Apoi pentru că mi-a placut așa de mult încât mi-e groază că o să iasă un bolovan din ăla cum ziceam mai sus și o să mă enervez atât de tare pe mine încât o să șterg postarea înainte s-o public sau o s-o las pentru totdeauna în sertarul cu ciorne. Sper să nu se întample așa.
***
Cititorii generici A & Z căutând Orice
Așadar, poveștile de mai sus se opresc în februarie 2011, când apare Orice. Fast-forward până la începutul lui octombrie când, în sâmbăta aia în care au avut Morcheeba & Parov Stelar concert la București, m-am întâlnit cu Alexandru în fața Cărtureștiului de la Romană. Am vrut să intrăm în librărie, dar ne-a speriat pe amândoi târgul de pantofi (!!!) care se ținea acolo așa că am plecat și, din vorbă-n vorbă, am ajuns la Humanitas Kretzulescu. Lui îi trebuia Orice, că n-apucase să și-o cumpere, mie îmi mai trebuia una-alta, prin urmare am intrat și ne-am dus la librar să-l întrebăm unde găsim Orice de Sorin Gherguț. Librarul ne-a spus că mai are un singur exemplar (norocul lui Alexandru), ne-a dus la raftul de poezie unde, după spusele lui (și după aspectul raftului), nu mai umblase nimeni de vreo lună și ne-a lăsat să scotocim singuri. Am găsit până la urmă un teanc de Orice-uri, mi-am mai luat și eu un exemplar (l-am ales bine, să fie neîndoit, nemurdărit, asta deși îl luam ca să am un exemplar de rezervă pentru cei care vor să-l împrumute, că pe celălalt mi-era frică să nu-l pierd – așa se-ntâmplă când aștepți ani de zile o carte). Am plecat amândoi mulțumiți din librărie, din București, din România și, odată ajunși prin țările noastre, ne-am gândit că ar fi cazul să povestim un pic despre Orice (uverturi & reziduuri). De Sorin Gherguț.
Bonus
(pentru noaptea care vine și pentru că versuri din Orice sunt binevenite oricând)
de moș n., ghetelor le stă bine
pline ca luna
căreia-i stă bine doar una
5 decembrie 2011 la 12:27 am
[…] generici A & Z […]
5 decembrie 2011 la 1:53 pm
deci m-am aşezat comod în fotoliu, mi-am luat o cafeluţă şi un cub de zahăr şi aştept continuarea poveştii 🙂 minunat!
5 decembrie 2011 la 1:57 pm
@ capricornk13: sper ca ti-ai luat si vacanta 😛
5 decembrie 2011 la 4:34 pm
Ah, eu m-am lăsat de cafea, dar limonada merge de minune, Zum & Caligraf sunt un duo de milioane, îşi ştiu unul alteia / una altuia amintirile par coeur – cred c-ar ieşi de o excelentă variantă bloggeristică a „Amintirilor în dialog” aplicată pe anii 90 (de la care s-au scurs două decenii pline de secole de literatură).
P.S. Bineînţeles că n-am suficientă imaginaţie ca să nu postez exact acelaşi comentariu şi la uvertura Maestrului Caligraf! 🙂
7 decembrie 2011 la 3:10 pm
@ Radu Vancu: pare-asa de bine in fotoliile alea, cu limonada si / sau cafea, incat imi vine sa m-asez si eu si sa-l las pe alexandru sa munceasca 😀
7 decembrie 2011 la 3:21 pm
@zum: a, păi eu sunt într-o vacanţă perpetuă!
ha! ha! ce tare e asta cu lăsat Alexandru să muncească, eu votez cu tine, să mă acuze de feminism sau ceva! :p
7 decembrie 2011 la 5:10 pm
@ capricornk13: pai ce treaba are feminismul? si eu sunt mai curioasa sa vad ce-o sa scrie el decat ce-o sa scriu eu (si nu pentru ca as sti ce am eu de spus, ca nu stiu inca).
in plus, el nu e lenes 😛 (alexandru, sa nu te superi c-am zis ca nu esti lenes, da? 🙂 ). n-are nimic de-a face feminismul.
aaa, stai ca mi-am adus aminte ca parc-ai scris si tu despre „Orice”. ia sa vad eu…
7 decembrie 2011 la 5:29 pm
ei, doar în sensul că ţin cu fetele şi pun băieţii la muncă, atât! 😀
cât despre ce-am scris eu, n-o să-ţi folosească mai deloc, nu ştiu să scriu despre o aşa carte, nu mă ţine
7 decembrie 2011 la 6:12 pm
sa nu cumva sa va iritati unii pa altii, gen
12 decembrie 2011 la 2:31 pm
[…] zum « Uvertură (Z) […]